• icon-menu-topbar
Word
donateur

Een dag voor Into The Great Wide Open (woensdag 30 augustus) openen Vlielanders hun deuren en verwelkomen bezoekers en medewerkers met een goeie maaltijd. Een bijzondere manier om eilanders en festivalgasten te leren kennen. Het zogenaamde Tussendeurtje wordt geïnitieerd door een aantal leden van Het Vuurtoren Genootschap.

Zeker weet je ‘t nooit. Maar hier dan de laatste toevoegingen aan het muziekprogramma van #ITGWO17. Zo is ineens Millionaire weer terug. Na 12 jaar radiostilte een nieuw album en een plek op Into The Great Wide Open. Verder nog de post-punk van IDLESRobocobra Quartet mixt jazz, hardcore punk en klassiek, speelt pianist Ralph van Raat werk van Radiohead en maakt San Dollar dromerige synthpop. Het duo La Jungle brengt krautrock en noise, dan nog de toeters en bellen van Brass Rave Unit tot de Orient Express door de zondagavond raast met The Mysterons en Altın Gün. 

Ook het DJ-programma is uitgebreid. In de Bolder draaien Michieltjeee, Peter Beuk, Adriaan's Vrijdagmiddagdisco, Redbeard & The Raaf, De Gemene Mixmeesters, Tienson en DJ Ramses 3000, naast de al eerder aangekondigde sets van Pieter Jansen en Joost van Bellen.

Aan het Kolder-programma is de Waardeloze Winkel toegevoegd. Een ode aan waardeloosheid. Des te waardelozer des te beter, maar niet minder tof.

En zo ging Into The Great Wide Open 2017 zomaar van start. Op een mooie woensdagmiddag in juli, in de vallei, naast het cranberryveld, tussen Stortemelk en de Haven, op 53°18'02.3"N5°05'12.0”E om precies te zijn, werd een werk van Ronald van der Meijs voor het publiek geopend. Een werk dat tot en met begin september beleefd kan worden, als eerste halte op de kunstroute van Into The Great Wide Open, een van de levensaderen van het festival. 

53°18'02.3"N   5°05'12.0”E   (53.300640, 5.086674) is een interactie tussen machine-achtige onderdelen en de elementen; zee, strand, duinen en bos. Op een natuurlijke maar ook vervreemdende manier ontstaat er, daar middenin de natuur een geluidscompositie waarbij weersomstandigheden, acceptatie en geduld een grote rol spelen.

Dat Into The Great Wide Open is een soort gemengd boerenbedrijf, met wat akkerbouw, een stukje veeteelt en een immense moestuin. Bij zomerdag is het hoogseizoen op de zaak. Er wordt gewied, gesproeid, gemaaid en gebeden, in de hoop op een rijke oogst.

Zo ook op de burelen van het festival. Er zijn plannen gemaakt, voetnoten, aantekeningen. Er is gebroed, gewikt en gewogen.

Faure Essozimna Gnassingbé van Togo had groot nieuws voor zijn onderdanen gisteravond: De Togo All Stars zouden naar Europa vertrekken. Het vermaarde festival Into The Great Wide Open had ze geboekt en een toonaangevend label bracht hun langverwachte debuutalbum uit. Oftewel: grote gebeurtenissen werpen hun schaduw ver vooruit.